Hoffmann Architects

Ronald McDonald House

Ronald McDonald House of Connecticut

New Haven, Connecticut

Building Envelope Consultation

Connecticut Building Congress Project Team Merit Award

The new Ronald McDonald House at Yale New Haven Children’s Hospital provides caring support services for the families of children undergoing life-saving treatment. Designed by Svigals + Partners and built by Petra Construction Corporation, the new three-story facility is a homelike environment that comforts the children and their families, making them feel cared for.  Two stair towers frame the U-shaped building’s central courtyard, creating a welcoming entrance. On the facade, sculptures of people appear to be holding up the towers, representing themes of support and community.

The new facility replaces an older Ronald McDonald House, providing more rooms and additional privacy.  There are 18 guest rooms with private baths and two private respite rooms in the completed Phase I of the new facility.  The design connects indoor and outdoor spaces, with play areas, sunrooms on guest floors, a handicapped accessible kitchen, and a glass facade that adds natural daylight to the shared living and dining areas.  The 28,000-square-foot facility will contain 30 bedrooms when additional phases are completed.

Hoffmann Architects was retained by Svigals + Partners to provide building envelope consultation services. Our design professionals reviewed the design drawings and provided comments related to the building envelope regarding waterproofing details and thermal performance.